Saturday, January 31, 2009

Soft Crust Pizza

Soft Crust Pizza With Beef, Sausage and Capsicum

Resipi doh pizza dari Joayee . Hasilnya sangat memuskan, roti yang lembut! TQ Joayee.

Bahan Pizza Doh:
450gm tepung gandum
280 ml air suam
7-11gm yeast atau 2 sb rata
1 sb gula
1 sb rata garam
1 ulas bawang putih tumbuk
1 sb olive oil atau minyak masak
Cara:
  • bancuh air, yeast, gula biarkan 5min hingga berbuih. masukkan bahan2 lain dalam breadmaker. switch on machine pilih "doh only" program. sambil tuang bancuhan air yeast, dan minyak. tunggu process siap, doh akan naik 2 kali ganda.
  • panaskan oven to max.220degC. panaskan pizza pan juga.
  • taburkan meja dengan 3 sudu besar tepung, ratakan. tuangkan doh yg dah siap. bentuk 3 biji bulat sama size. tambah lagi tepung jika perlu. (doh ni lembik, melekat kat tangan).
  • bila pizza pan dah panas, kluarkan. taburkan 1 sb tepung atas pizza pan. ambil satu biji doh. tekan nipis dgn tangan , angkat atas pizza pan di tabur gandum tadi. nipiskan dan ratakan lagi. cucuk dengan fork. letak tomato sos, pizza topping cheese etc.
  • bakar api 220deg 10-15min.
tips:
  • masa menipiskan doh avoid using rolling pin .tekan2 dengan jari
  • for softer crust, doubling your pans (stacking one on top of another).
  • the other secret of success is using a pizza stone. put this in the oven when it is cold and then turn your oven onto its hottest temperature. when you are ready to assemble your pizza, roll out the dough and carefully place it on the hot stone. quickly assemble your toppings . place it back in the oven for about 10 minutes and that’s it. i let the stone reheat for the second pizza while we are eating the first
  • do not overcook!

1/2 adunan doh untuk 1 dulang pembakar

Seperti kata Joayee, dohnya agak melekit dan melekat kat tangan. Untuk memudahkan doh diratakan atas pan, saya sapu tangan dengan sedikit minyak. Satu tips dari Chef Noraini Adnan,untuk base pizza yang sedap, masukkan sedikit oregano atau italian mixed herbs dalam doh pizza semasa menguli. Ataupun boleh juga tabur oregano ke atas doh,sebelum letak sos pizza dan topping.

2 comments:

Anawahid

ambooiiii.... zaaaa.. ader lg x???...nak!...nak!...

zaliana

abiss dah...hihihiihihi
ana hang tayang mcm2..kalu boleh ahri2 nak mai mintak sepinggan..(sambil hulur pinggan kosong nih)