Wednesday, January 21, 2009

Ais Coklat Terapung & Kuih Kaswi


Float- jika diterjemah ke bahasa Melayu memanglah terapung kan? Tapi bila nak 'dimelayukan' nama minuman ni nampak macam pelik sikit :D . Dalam cuaca yang panas ni memang sedap minum air yang sejuk-sejuk macam ni. Senang nak sediakan, boleh letak bahan ikut suka dan tak perlu sukat beria-ia . Tapi seperti yang dalam gambar ni disediakan mengikut bahan dan cara dibawah:

Bahan-bahan- untuk 2 mug

1 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar air panas
3 sudu besar susu pekat
1 kotak kecil susu segar- saiz 250 ml
1 cawan ais
2 scoop aiskrim- ( scoop banyak-banyak baru best)
Daun pudina dan buah ceri untuk hiasan

Cara-cara
1. Campurkan air panas dan serbuk koko.Kacau hingga sebati.
2. Masukkan air koko tadi ke dalam pengisar bersama-sama susu segar,susu pekat dan ais. Kisar sehingga ais hancur.
3.Masukkan ke dalam mug. Letakkan aiskrim diatasnya. Hias dengan daun pudina dan buah ceri. Hidangkan segera.Slurrp!!!


KUIH KASWI

Yang ini pula kuih kaswi, resipi asal oleh Rozzan tetapi dikongsi semula oleh Mat Gebu @ Myresipi. Terima kasih ye! Nampak macam coklat pulak bila dikukus dalam acuan kecil macam tu. Adunan kuih ni ditambah kicap, untuk warna yang lebih gelap. Teragak-agak juga nak letak kicap ni, tapi sebab yang mengajarnya tu Puan Ana, kututupkan sebelah mata dan tuang aje kicap cepat-cepat. ^_^ Takde lah rasa masin pun, tapi mungkin juga kicap membantu kuih ni jadi bertambah lemak .

0 comments: