Saturday, June 28, 2008

Mee Kungfu Panda



Dikala kebanyakan panda sedang berkungfu di pawagam,mari kita berkungfu bersama keluarga dengan hidangan kueytiaw kungfu ni... :D
Bahan-bahan

1 bungkus kueytiaw
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Isi ayam
Udang
Sotong
Bancuhan tepung jagung
garam secukup rasa
lada sulah
3 biji telur
sedikit minyak bijan

Sayur-sayur
Kobis
Lobak merah
Broccoli
Sawi
Cendawan hitam
Tomato
Baby corn
Daun sup
Cili api-ketuk
Limau nipis/kasturi

Cara-cara
Tumis bawang putih dan baawng merah hingga wangi.
masukkan isi ayam,kemudian masukkan air secukupnya.Biar hingga mendidih.
Masukkan lada sulah dan garam,sotong dan udang.Letakkan beberapa titik minyak bijan.
Kemudian masukkan sayur-sayuran diikuti bancuhan tepung jagung.Jika kurang pekat,tambahkan lagi tepung jagung kerana kuahnya mesti pekat.Tutup api.

Untuk kueytiaw ,pecahkan telur dan kacau bersama kueytiaw.Bahagikan mengikut portion (hidangan) dan goreng dalam sedikit minyak.Goreng dalam api yang besar,sehingga kekuningan.Letakkan kuetiaw ke dalam pinggan dan tuangkan kuah ke atasnya.Pastikan kedua-dua kuah dan mee dihidangkan panas-panas.

Wednesday, June 25, 2008

Custard Raisins Sweet Bun

Sarapan pagi ini dengan pula Custard Raisins Sweet Bun. Sedap roti ni,ada filling dan terasa sangat lembut.Terima kasih kepada Noreen.


Tray pertama
Tray kedua..dengan tambahan kepingan badam hiris..hmm sedapnya...

Tuesday, June 24, 2008

Apam Teh Hijau


Mari bersarapan dengan Apam Teh Hijau .

Thursday, June 19, 2008

Sweet Bread


Resipi roti yang lembut ini dari Noreen . Terima kasih ya Puan Noreen :)

TIPS
Memang sedap kalau dapat makan roti panas-panas begini untuk sarapan.
Untuk memanaskan roti yang telah sejuk saya cuma 'tumpangkan' dia sekejap dalam rice cooker yang di set ' keep warm'. Suhu dan kelembapan rice cooker membantu roti menjadi lembut semula. Senangkan :D

Tuesday, June 17, 2008

Biskut Kraker Bijan



Kita cuba buat biskut kraker pulak. Resipi ini dari buku Dip and Dippers.Rasanya kan kalau tukarkan tepung gandum kepada tepung wholemeal tentu jadi macam Biskut Organic Luxury Multigrains Crackers keluaran Hwa Tai . Satu lagi tambahkan kismis tentu lebih sedap lagi.Biskut kraker ni kan kalau cicah dalam air susu panas dia lambat nak lembiklah *_*

Bahan-bahan

2 cawan (250 gm tepung)
1 sudu teh serbuk penaik
2 sudu besar biji poppy
2 sudu besar bijan -saya guna bijan hitam
2 sudu teh garam -sepatutnya 1/2 sudu teh aje tp mcm tawarlah
60 gm mentega,dinginkan dan potong dadu
1/2 cawan(125ml) air sejuk

cara-cara
1.Panaskan oven,suhu 180 darjah celcius. Ayak tepung dengan serbuk penaik dan garam.Campurkan bijan dan biji poppy.
2. Dengan menggunakan hujung jari,ratakan mentega ke dalam tepung sehingga menjadi seperti serbuk roti.
3.Masukkan air dan uli hingga rata.
4.Canaikan adunan hingga nipis dan terap mengikut bentuk kesukaan.Lubangkan bahagian atasnya dengan garfu.Susunkan ke dalam dulang pembakar.
5.Bakar sehingga masak .

Sunday, June 15, 2008

Sambal Daing


Sedap betul pekena Sambal Daing dengan ikan bakar ni . Bagi yang kurang selera nak makan bolehlah cuba. Resipi Sambal Daing, masakan Perak Utara ini diceduk dari Majalah Rasa, Julai 2008.

Bahan-bahan
100 gm ikan bilis
5 biji bawang merah
1.5 cm belacan
15 biji cili padi
125 ml air asam jawa
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
-saya tambahkan sedikit daun kunyit sebagai penambah aroma

Cara
1. Tumbuk bawang merah,cili padi dan belacan .Masukkan ikan bilis dan tumbuk lagi. Air asam jawa digaul sebati pada bahan yang ditumbuk
2.Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga pecah minyak.Kacau rata.
3.Masukkan garam secukupnya.Kacau lagi hingga agak kering.
4.Angkat dan sedia dihidangkan.

Tuesday, June 10, 2008

Lasagna



Saya sediakan lasagna untuk sarapan pagi tadi, tapi tak menyempat nak snap. Jadi entry hari ni kitar semula gambar entry yang lepas. Kepada Tasneem yang bertanya mengenai resipi Lasagna. Berikut cara akak menyediakan lasagna, dan tak pastilah memenuhi selera Tasneem atau tidak :)

Bahan-bahan

5-7 keping lasagna #

Sos tomato
2 ulas bawang putih-ketuk
1 ½ bawang besar -dipotong dadu ( 100 gram)
4 biji tomato ( 300 gram)dipotong dadu
100 gram tomato puree
200 gram daging cincang
½ biji lobak merah-disagat halus
1 helai daun bay
1/2 sudu teh italian herbs
½ sudu besar garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu besar gula

Sos Putih
2 cawan susu segar
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar mentega
sedikit serbuk lada hitam

Untuk topping
Keju mozzarella secukupnya

Cara-cara
Untuk sos tomato
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang putih,kemudian bawang besar.Biarkan sehingga layu.

2 Kemudian masukkan daging,biarkan sehingga ia menjadi putih dan masukkan tomato,tomato puree dan air.

3. Masukkan garam,gula,daun bay,serbuk lada hitam, italian herbs dan lobak merah.Kacau dan biarkan seketika sehingga kuah menjadi pekat. Keluarkan daun bay. Seimbangkan rasanya dan bolehlah ditutup.

Untuk sos putih

1. Masukkan susu segar,tepung gandum,mentega,serbuk lada hitam dan sedikit garam ke dalam periuk.kacau menggunakan whisker ballon.
2. Letakkan periuk ke atas api dan teruskan mengacau supaya ia tidak bergentel. Kacau sehingga kuahnya menjadi pekat.Kemudian tutup api.

Cara menyediakan
Ratakan sos tomato ke dalam sebuah bekas. Susunkan sekeping lasagna ke atasnya. Lapiskan dengan sos tomato, diikuti dengan sos putih. Kemudian susunkan ladi lasagna,sos tomato dan sos putih sehingga ke lapisan ke 5. Taburkan keju mozzarella ke atasnya dan bakar dalam oven yang telah di panaskan, pada suhu 170 darjah.

# Kebanyakan lasagna yang dijual dilabelkan no pre cooking required ‘tidak perlu direbus terlebih dahulu. Saya lebih suka rebus dahulu kepingan lasagna sebelum dilapiskan dengan sos kerana ia mengurangkan masa membakar. Selain itu ia memastikan tiada permukaan lasagna yang terkeras dan tidak masak. Jadi saya tidak perlu mencucuk lasagna dengan garfu untuk pastikan samada ia dah masak atau belum. Untuk merebus, pastikan lasagna direbus di dalam air mendidih yang banyak.Masukkan sedikit minyak ke dalam air rebusan dan jangan lupa untuk mengasing-asingkan kepingan lasagna sejurus selepas di angkat supaya ia tidak melekat antara satu sama lain.

Cara lain yang saya buat ialah, jika tidak merebusnya pun, basahkan dahulu kepingan lasagna sebelum digunakan .Ia memberi lebih kelembapan pada kepingan lasagna dan menyebabkan ia masak lebih cepat berbanding menggunakan lasagna yang kering.

Sunday, June 8, 2008

Cheese Tart


Sediakan Cheese Tart , resipi dari Yani sebagai minum petang..ermm yummy yummy :).

Mee Kari

Mee kari dan Puding Buah ,untuk tamu yang datang dari Batu Pahat.Terima kasih ya Haiza sudi datang ke rumah.. tak sempatlah nak masak banyak-banyak..maklumlah pergerakan makin terbatas.. :)

Bahan-bahan

2 bungkus mee kuning
4 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
1 inci halia
kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih
3 sudu besar cili kisar
4 sudu besar rempah kari ayam
1/ 2 kilogram udang
RM 2 udang kering-basuh bersih dan tumbuk
Santan pekat-dari 1 1/2 kelapa
Fish cake dan fish ball
1 kiub ayam
1 sudu besar potato starch-campurkan dengan air sebagai pemekat #
Garam secukup rasa
1 keping dada ayam -rebus dan siat-siat isinya

Bahan hiasan
Daun sup
Bawang goreng-ni sepatutnya ada tapi tak de :)
Cili merah
Sawi dan Taugeh - dicelur
Limau kasturi
2 keping tauhu-goreng seketika dan hiris

Cara-cara
Tumis bahan rempah dan halia hingga naik bau.Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah.
Masukkan rempah kari dan cili kisar, biar hingga garing.
Kemudian masukkan pula udang kering,kacau.
Masukkan santan yang cair dahulu, biarkan hingga menggelegak.
Masukkan fish cake dan fish ball.
Masukkan udang.Perasakan dengan garam dan kiub ayam.
Setelah mendidih,masukkan santan pekat. Biarkan seketika , masukkan bancuhan potato starch. Setelah masak, bolehlah dihidangkan.

# potato starch boleh digantikan dengan tepung jagung.

Wednesday, June 4, 2008

Berry Cream Cheese Muffin


Muffin yang kaya dengan aksesori- keju, raspberry dan walnut.Saya sering tertarik dengan muffin sebegini-ia lembut dan penuh kepelbagaian rasa menjadikan masa makan muffin sangat menyeronokkan !! Saya tukarkan raspberry dengan jem blackberry kegemaran - dari Steffi Choice. Kacang walnut pun tiada dalam stok-ditukarkan dengan kacang tanah.Saya gunakan kacang tanah panggang jenis 'whole nut' .Tapi bila lepas bakar rasa macam ada yang tak kena pula.Jadi untuk tray ke dua saya pecahkan sedikit kacang tanah dan tabur atas muffin. Muffin ni memang sedap.Terima kasih kepada Biduri untuk resipi ini.

Sumber resipi: Biduri @ Myresipi
Bahan-bahan ( 18 biji )


150g cream cheese
150g mentega tanpa garam
110g gula halus
3 biji telur
120g raspberry
30g walnut
[ Ayak]
160g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder


Cara-cara
Biarkan cheese dan mentega pada suhu bilik
Naikkan suhu oven pada 180c
Ambil 1 sudu besar tepung gandum dan gaulkan dengan raspberry. Ketepikan
Pukul cheese dan mentega sehingga lembut.
Masukkan gula dan pukul lagi sehingga kembang
Kemudian masukkan telur satu persatu sambil dipukul
Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder. Gaul sehingga sebati
Isikan 2/3 cup muffin dengan adunan tadi. Kemudian letaklah berry dan juga walnut. Buatlah sampai habis
Bakar selama 25-30 minit

Sunday, June 1, 2008

Sireh Kaduk

Sireh Kaduk merupakan kudapan masyarakat Thai. Di Thailand, ia kenali sebagai Miaeng Kam . Miaeng Kam dimakan sebagai pembuka selera dan kudapan ketika santai. Daun kaduk segar,iaitu bahan utama dimakan bersama cili padi,udang kering,bawang putih,halia,kelapa,kacang tanah,manisan dan beberapa ramuan lain. Cara memakannya ialah dengan melipatkan daun kaduk menjadi kelonsong dan memasukkan bahan-bahan inti kedalamnya, dan terus dikunyah. Campuran bahan-bahan yang pedas,manis,lemak,masam dan masin ini bergabung di dalam mulut dan rasanya sedap bagi yang menggemari ulam.



Bagi keluarga saya, makanan ini sangat popular semasa bulan ramadhan. Ia dimakan beramai-ramai selepas menunaikan solat tarawih.Lebih ramai, lebih seronok kerana masing-masing akan melipat dan mencampurkan sendiri bahan-bahan sampingan, mengikut citarasa sendiri.Kalau terlebih letak cili padi,pedaslah!!

Di negara kita, hidangan ini boleh di dapati di restoran makanan Thai. Jika anda menunjungi negeri Kelantan, ia ada di jual di Pasar Siti Khatijah, ia dibungkus didalam bekas polisterin dan harganya lebih murah. Saya sangat sukakan kudapan ini dan pasti beli kalau terjumpa.


Masyarakat Thai menggunakan isi kelapa yang dihiris halus, panjang dan di bakar sebagai ramuan sireh. Disini saya tukarkan dengan kelapa parut yang telah disangai. (Sebab susah juga nak menghiris isi kelapa ).

Bahan-bahan
(Seperti didalam gambar, bermula dengan yang paling atas, dari kiri)

1. 1 cawan Kelapa parut yang telah di sangai
2. 1 cawan Kacang tanah (dipanggang)
3. 1 cawan Udang kering- basuh bersih dan goreng tanpa minyak seketika
4. Sos- campuran gula melaka, air, garam dan sedikit sos ikan
5. 3 biji Limau nipis-buangkan kulit dan isinya di potong dadu
6. 5 biji Bawang putih-dihiris dan potong dadu
7. 5 biji Cili padi-dihiris
8. 2 inci Halis-dihiris halus
9. 30 helai Daun kaduk -basuh bersih dan dilap kering

cara penyediaan:
Sediakan semua bahan-bahan di atas dan letakkan de dalam bekas.
Untuk penyediaan air gula, masak 2 keping gula melaka bersama air.Masukkan garam secukup rasa dan sos ikan (jika suka) Boleh juga masukkan sedikit udang geragau.Kacau hingga masak.
#Orang Thai meletakkan memasukkan sedikit kelapa parut yang telah disangai ke dalam sos.Saya abaikan sebab kelapa parut goreng sudah termasuk dalam ramuan di atas.



Cara makan:
1. Ambil sehelai daun kaduk,lipat daun menjadi kelongsong.
2. Masukkan semua bahan-bahan- letakkan serba sedikit
3. Akhir sekali tuangkan sos dan bolehlah dimakan segera.
4. Kunyah perlahan-lahan supaya semua bahan bergabung di dalam mulut dan disitulah rasa sedapnya akan terhasil!

- saya jumpa daun kaduk semasa pergi ke pasar pagi tadi. Bimbang tersalah beli, saya tanyakan dulu penjual disitu samada ini daun kaduk atau daun sireh. Sebab pernah sebelum ini, saya tersilap beli daun sireh!!