Friday, December 12, 2008

Kek Coklat Molten

Kek yang senang disediakan,sedap dimakan..cuma yang ni terlebih masak, coklatnya dah tak cair.

Sumber: Hudahana @ Myresipi . Terima kasih ya, lain kali nak cuba lagi sampai jadi secantik yang Hudahana buat :D

Bahan-bahan ( 6 biji (bekas bulat berdiameter 3") )

* 400g coklat masakan
* 10 sudu makan butter
* 1 cawan gula icing
* 3 biji telur (whole eggs)
* 3 biji telur kuning
* 1/2 cawan tepung gandum

Cara-cara

1. cairkan butter dan coklat, kacau rata
2. masukkan gula tepung, kacau rata
3. masukkan kesemua telur, kacau rata hingga bancuhan menjadi likat & licin
4. tuang bancuhan ke dalam acuan yang telah di sapu butter hingga memenuhi +/- 80% bekas
5. bakar pada suhu 170celcius selama 10 minit
6. kek sepatutnya menjadi keras di bahagian tepi/luar tetapi cair di dalam
7. selepas dikeluarkan dari oven, berhati2 terbalikkan kek ke dalam piring layan dan hiaskan mengikut citarasa atau cedok sesenduk aiskrim vanilla ke atas kek
8. * hidangkan semasa ia masih panas
9. nota : bancuhan boleh disediakan lebih awal dan disimpan di dalam peti sejuk, supaya boleh dibakar just in time utk dihidangkan panas2 ;-)

0 comments: