Wednesday, December 10, 2008

Bun Mayonis


Misi menghabiskan mayonis diteruskan lagi hari ini dengan buat roti pulak. Lepas ni nak kena fikir apa lagi makanan yang sesuai untuk 'dimayoniskan'. Mari minum petang dengan Roti Mayonis dan Cekodok Apple Puan Hana :)

Bahan-bahan
110 ml air suam
275 gram tepung roti
50 gram mayonis
40 gram mentega
30 gram gula
4 sudu besar susu tepung
1 1/2 sudu teh yis kering
1/3 sudu teh garam halus

Cara-cara

  • Masukkan semua bahan ke dalam bread maker.
  • Bila siap, bentukkan bun kecil-kecil. Letakkan ke dalam dulang pembakar.Sapukan mayonis ke atas permukaan roti.
  • Biarkan doh naik 2 kali ganda.
  • Bakar dalam oven pada suhu 140 darjah selama 20 minit atau ikut kesesuaian oven masing-masing.

0 comments: