Wednesday, June 4, 2008

Berry Cream Cheese Muffin


Muffin yang kaya dengan aksesori- keju, raspberry dan walnut.Saya sering tertarik dengan muffin sebegini-ia lembut dan penuh kepelbagaian rasa menjadikan masa makan muffin sangat menyeronokkan !! Saya tukarkan raspberry dengan jem blackberry kegemaran - dari Steffi Choice. Kacang walnut pun tiada dalam stok-ditukarkan dengan kacang tanah.Saya gunakan kacang tanah panggang jenis 'whole nut' .Tapi bila lepas bakar rasa macam ada yang tak kena pula.Jadi untuk tray ke dua saya pecahkan sedikit kacang tanah dan tabur atas muffin. Muffin ni memang sedap.Terima kasih kepada Biduri untuk resipi ini.

Sumber resipi: Biduri @ Myresipi
Bahan-bahan ( 18 biji )


150g cream cheese
150g mentega tanpa garam
110g gula halus
3 biji telur
120g raspberry
30g walnut
[ Ayak]
160g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder


Cara-cara
Biarkan cheese dan mentega pada suhu bilik
Naikkan suhu oven pada 180c
Ambil 1 sudu besar tepung gandum dan gaulkan dengan raspberry. Ketepikan
Pukul cheese dan mentega sehingga lembut.
Masukkan gula dan pukul lagi sehingga kembang
Kemudian masukkan telur satu persatu sambil dipukul
Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder. Gaul sehingga sebati
Isikan 2/3 cup muffin dengan adunan tadi. Kemudian letaklah berry dan juga walnut. Buatlah sampai habis
Bakar selama 25-30 minit

0 comments: