Monday, October 29, 2007

Kek Coklat


Kek yang selalu buat.Satu2 nya resipi yang memang dah terpahat sekian lama dalam ingatanku.. antara kek yang mula2 belajar dengan ma muda-muda dulu.Cuma kali ini lebih ceria sebab taburkan decorative sugar ni..

Kek
2 cawan tepung gandum (yg ni guna cawan minum air tu) bukan cawan penyukat.
1 cawan minyak
1 cawan susu pekat
1 cawan air panas
1 cawna gula halus
1 cawan serbuk koko
1 1/2 sudu teh bakking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur. (Boleh juga gunakan 2 biji telur tapi kek kurang moist sedikit.
1 sudu teh butter oil. (aroma butter oil ni memang menyedapkan kek)

** pernah mencuba resipi dari Resipi.Net yang menggantikan air panas dengan susu coklat.Tapi tak banyak sgt beza rasanya.

cara-cara
Ayak bersama tepung,serbuk koko,baking powder dan baking soda.
Pukul telur dan gula halus.Masukkan minyak dan susu pekat. Kemudian masukkan campuran tepung dan koko sedikit demi sedikit berselang seli dengan air panas.
Tuang ke dalam tin pembakar dan bakar hingga masak,pada suhu 180 darjah.

Chocolate Fudge
250 gram coklat masakan
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan susu pekat manis
1 biji telur
1 cawan air
2 sudu besar butter

Hiris nipis coklat masakan.Kemudian campurkan semua bahan dna kisar dalam blender.
Pindahkan ke dalam periuk dan kacau hingga pekat,mendidih dan masak.
Ratakan chocolate fugde deseluruh permukaan kek.
* kadang2 saya bubuh sedikit nescafe.Jika jenis coklat masakan yg digunakan pahit tambah sedit gula.
Melepa fudge:
Perlukan kesabaran semasa menampal coklat fudge pada kek.Perlu sapu berulang-ulang kali dengan scrapper.Lebih lama disapu2 lebih cantik hasilnya.Tepuk-tepukkan sikit agar licin dan kemas Kemudian taburlah apa2 coklat urai,badam dan lain2.

1 comments:

Lydia

berapa cawan cocoa powder utk kek?